top of page

Uit je hoofd? Het hoofd wil ook meedoen!

Bijgewerkt op: 11 dec. 2020

Er wordt nog weleens gezegd dat we ‘uit ons hoofd moeten’. Dat we teveel vanuit ons denken leven. En dat we terug moeten naar ons gevoel. Ook één van mijn cliënten vertelde laatst dat dit al meerdere malen tegen haar was gezegd. Dat ze meer vanuit haar gevoel moest gaan leven. Dat voelde ze ergens ook wel, maar ze wist niet HOE… En dat bracht haar enorm in verwarring.


Boemerang

Wanneer je een deel van jezelf, in dit geval het teveel vanuit je hoofd leven, als ‘fout’ bestempeld, dus veroordeeld of ontkent, komt het als een boemerang naar je terug. Als je bewust probeert ‘uit je hoofd te komen’ en al je gedachten probeert te negeren, zullen ze zich des te sterker aan je opdringen. Want het hoofd is ook onderdeel van jou, van wie je bent. Het hoofd wil net zo goed ‘meedoen’. Om je goed te voelen is het dus niet persé noodzakelijk om je denken proberen uit te schakelen. Al je gedachten horen erbij. Het gaat erom dat je accepteert dat al die gedachten er zijn. Ze mógen er zijn want ze zijn van jou. Of ze nou leuk zijn of niet.


Toelaten

Het geeft mijn cliënten elke keer weer een heel bevrijd gevoel als ze tijdens een sessie de ruimte gaan voelen om hun denken volledig toe te laten. Sterker nog, ik vraag hen hun hoofd te bedanken voor al het werk dat het gedaan heeft. Het denken heeft hen namelijk ook heel vaak geholpen. Het heeft hen laten ‘overleven’ in een tijd dat dat nodig was. Hen geholpen om te gaan met vreemde, soms bedreigende situaties. Ze waren nog niet in staat te leven vanuit een innerlijk weten en vertrouwen. Vaak waren ze nog te klein.


Je denkkracht is een waardevolle tool. Oké, het kan best lastig zijn al die malende gedachten, maar als je ze heel bewust verwelkomt en ze toestemming geeft dat ze er helemaal mogen zijn, zul je ervaren dat je je lichter gaat voelen.

En ja, we moeten meer naar het voelen van ons lijf. Daar waar heel veel emoties liggen opgeslagen omdat deze vroeger niet werden of konden worden geuit door omstandigheden. Maar dat betekent niet dat het hoofd niet meer mag meedoen. Juist niet. Denken en voelen horen bij elkaar. En het ruimte geven aan je denken kan jou ook helpen om meer in je gevoel te komen.

Persoonlijke ervaring

Hoe? Dat laat ik je graag een keer voelen tijdens een behandeling. Dat moet je persoonlijk ervaren, is mijn ervaring.

Je bent van harte welkom!58 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page