top of page
Foto van schrijverwendy van den berg

De kracht van…aanraking. Soms is dat het enige dat je even nodig hebt. Aanraking

Dat merkte ik onlangs bij de behandeling van een cliënt die door omstandigheden de afgelopen tijd veel stress had ervaren. De nood was hoog voor een fijne healing, maar ik bemerkte tijdens het behandelen dat prioriteit nummer één ‘ontspanning’ was. Rust en overgave aan mijn helende handen was eigenlijk alles wat ze op dat moment nodig had. Informatie over haar bewustwordingsproces of mooie spirituele boodschappen die ik doorgaans ook doorkrijg tijdens een sessie; het zou haar teveel zijn geweest.


Huidhonger

Ik vond het bijzonder te merken hoe louter het aanraken door de kleding heen al zo helend was. En ik denk dat in deze tijd heel veel mensen de behoefte hebben om aangeraakt te worden. Even de warmte van een ander fysiek te kunnen voelen. Door de corona-crisis zijn we verstoken van fysieke aanraking, maar al voor corona was de maatschappelijke tendens dat we elkaar steeds minder aanraken. Door onze gedigitaliseerde maatschappij hebben we steeds minder echt contact met elkaar. We raken elkaar steeds minder aan, waardoor we elkaar ook steeds minder aan de dagelijkse behoefte aan

aanraking voorzien. Wat er dan ontstaat is huidhonger. Je verlangt ernaar aangeraakt te worden. En dan gaat het niet eens om uitgebreide knuffelpartijen. Maar om dagelijkse simpele aanrakingen zoals een hand op je schouder, een aai over je bol, een enkele streling over je rug of iemand die even je hand vastpakt. Kleine gebaren, maar met een grote impact.


Eerste levensbehoefte

Volgens onderzoekers is de kracht van een lichamelijke aanraking zelfs tien keer sterker dan dat van woorden. Het is een eerste levensbehoefte en hoort thuis in het rijtje van eten, drinken en slapen.. Kleine kinderen kunnen zelfs niets zonder, zeker pasgeborenen niet. Het is essentieel voor ze. Ze kunnen ontladen en tot rust komen. Bewezen is dat bij weinig aanraking spanning in het lichaam blijft hangen. Met alle gevolgen van dien. Aanrakingen zijn dus essentieel voor je ontspanning. Maar ook fysiek reageert het lichaam op aanraking door de aanmaak van hormonen die helpen bij het herstel van het lichaam na stress bijvoorbeeld. Aanrakingen zijn goed voor je immuunsysteem en helpen bij angstige gevoelens of gevoelens van eenzaamheid.


Aanraking geeft erkenning van je bestaan als mens

Aanraking geeft daarnaast nog een paar andere, hele belangrijke boodschappen. Het worden aangeraakt door een ander geeft erkenning van je bestaan als mens. Je wordt bevestigd in wie je bent. Je wordt gezien! Heeft iemand bijvoorbeeld vaak het gevoel ‘er alleen voor te staan’, dan is een ontspannende behandeling waarin ‘wordt aangeraakt’ echt een enorme weldaad en een steun. Het eenzame gevoel verdwijnt.

Tijdens het geven van een healing krijg ik doorgaans veel informatie door over het (bewustwordings)proces waarin een cliënt zich bevindt. Ook de spirituele wereld laat graag van zich horen met mooie boodschappen vanaf de andere kant. Van overleden dierbaren of via mijn eigen geleidegidsen. Maar hoe fijn het ook is om iemand met ondersteunende informatie verder te helpen, die informatie zal niet goed worden opgenomen op het moment dat het lichaam eigenlijk alleen maar schreeuwt om ontspanning. Worden aangeraakt is dan het enige dat iemand nodig heeft om weer in (ziels)contact te komen met zichzelf, zich gezien te voelen als mens en pas dan kan hij of zij een diep gevoel van ontspanning toelaten. Even helemaal tot rust komen, en zich overgeven aan de healing. Zodat daarna weer helemaal opgeladen en met een fijn gevoel van zelfvertrouwen de weg kan worden vervolgd. Daarom ben ik ervan overtuigd dat ook de aanraking door de kleding heen, die onderdeel is van het magnetiseren, het reiki geven en het healen, heel veel toevoegt aan het algehele welzijn van mensen.


Pak eens vaker de hand van je metgezel

Maar laten we vooral proberen om elkaar eens vaker liefdevol aan te raken. Geef iemand die je lief vindt even een aai over zijn of haar bol. Leg je hand eens wat vaker op zijn of haar schouder ter bevestiging dat iemand er mag zijn of pak eens vaker de hand van je metgezel. Het zijn de kleine dingen die ‘m doen!





140 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page