top of page

Wat is synchroniciteit? De betekenis van 'toevalligheden'

Niets is toeval in het leven zeggen ze toch? Synchroniciteit. In de laatste gratis groepshealing van afgelopen woensdag (1 april 2020), waar zes mooie dames aan deelnamen die stuk voor stuk een baken zijn voor anderen, kwam het als gezamenlijk thema naar boven.


Tijdens het behandelen van de zesde auralaag, die mooie universele liefdeslaag die onder andere staat voor het intuïtieve lichaam, kwam er als boodschap door dat ze meer mochten

letten en op synchroniciteit. Maar wat is synchroniciteit?

De term synchroniciteit is in 1930 bedacht door de Zwitserse psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung en betekent letterlijk gelijktijdigheid. Jung geloofde door wat hij zelf had ervaren en wat zijn cliënten hem vertelden dat er in het universum een kracht, een geordend principe werkzaam is, die ons naar een bepaalde bestemming leidt. Jung geloofde dat die kracht in ieders leven aanwezig is en dat we er slechts op bedacht hoeven te zijn, ons moeten openstellen.

Synchrone gebeurtenissen beginnen met een intuïtief gevoel. Een gevoel, een gedachte of een idee die als het ware bij je ‘oppopt’. Die je ergens naartoe leidt, je iets laat ondernemen. Je weet niet waarom, maar je voelt dat je het moet doen. De meeste synchroniciteit gebeurt op deze manier. We zeggen dan vaak ‘goh wat toevallig’. Maar dat is het niet. Eerst hebben we een intuïtief gevoel en als we er naar luisteren, maken we iets bijzonders mee. Een gebeurtenis, een ontmoeting die ons verder helpt of ons een andere richting doet opgaan.

We staan er alleen soms niet genoeg voor open om synchroniciteit te ontvangen. En soms voelen we het wel, maar zegt het verstand iets anders en geven we daar gehoor aan. Belangrijk is dus om je gevoel te vertrouwen. Je innerlijke leiding het woord te laten doen in plaats van je denken.


En zo kwam synchroniciteit tijdens de groepshealing ook naar boven, naast andere inzichten. Er werd ze gevraagd meer open te gaan staan voor de dingen die ze opvielen overdag. Als ze het gevoel hadden, hè wat toevallig dat ik dit tegenkom, of zie, dat ze daar dan meer bewust iets mee gingen doen. Dat als hun oog ergens op viel, en ze daar een bepaald gevoel bij kregen, de betekenis ervan moesten opzoeken op internet.

Als je open staat voor synchroniciteit, is het ook een hele leuke oefening die je leert meer in verbinding met jezelf, met je innerlijke leiding te komen.

Ik vind het altijd weer bijzonder als ik zelf synchroniciteit ervaar. Als ik aan iemand denk, en diegene belt even daarna. Als ik steeds weer dezelfde nummers voorbij zie komen. Als ik tijdens het wandelen witte veertjes zie liggen. Alsof het universum met mij communiceert. Maar ook als er een gedachte, een idee bij me opkomt waarvan ik voel dat ik er gehoor aan moet geven. Ik weet nu dat het mijn innerlijke leiding is die me iets vertelt.

Een andere leuke vorm van synchroniciteit vind je in de natuur. In de dieren die op je pad verschijnen. Die hebben je vaak ook iets te zeggen. Zo trapte ik laatst tijdens de hond uitlaten bijna op een immens grote worm die voor mijn voeten, midden op de weg, lag. Thuis gekomen zocht ik meteen de spirituele betekenis op in het boek van Christiane Beerlandt ‘Als de dieren spreken konden’ die ik vorig jaar van een lieve vriendin cadeau kreeg. En die worm? Zo staat in het boek: ‘ Ontmoet je hem op je weg, dan wil dit het volgende zeggen (en dit is verre van volledig, maar de uitleg is te lang om helemaal op te tekenen) : wees kordaat en uit één stuk in datgene wat je doet. Verwijder op kordate wijze alles wat niet meer in je thuishoort. Stap flink door. Besef je kracht en pak de dingen resoluut aan.. ……

Kom jij op jouw weg ook vaak dieren tegen waarvan je weleens de betekenis zou willen weten? Mail mij en ik zoek de spirituele betekenis graag voor je op! wendy@quen.info

75 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page