top of page

Sociaal-aangepast-voelen…..en jij dan?

Ik maak het met regelmaat mee tijdens healing- ,reading- en coachingsessies. Dat wat iemand werkelijk voelt, in no time door het hoofd wordt vervangen door een meer ‘sociaal aangepast’-gevoel . Je gevoel recht breien noem ik dat. Waarbij je dus eerst rekening houdt met de gevoelens van een ander, en dan pas met die van jezelf. Want….jij zal het wel verkeerd hebben. Jij zal het wel niet goed zien. Jij bent zo gevoelig. En…. De ander bedoelt het vast niet zo. De ander heeft het al zo moeilijk……en ga zo maar door. Wat je doet is je eigen gevoel inslikken. Om de ander te sparen.


Signaal

Maar wat voor signaal geef je hiermee af aan jezelf en aan anderen? Dat wat jij voelt er niet toe doet. Sterker nog, dat wie jij bent er dus niet toe doet. Je ware gevoelens laten zich echter niet zomaar weg sturen. Je kunt wat je van binnen voelt, niet wegwuiven en hopen dat het vanzelf over gaat. Nee, als je steeds voorbij gaat aan wat je echt voelt, ook in hele simpele situaties, komt dat gevoel later als een boemerang naar je terug. Gevoel wil gevoeld worden. Zo simpel is dat.

Wat er gebeurt als je je eigen gevoelens negeert, uit angst de ander te kwetsen, maar ook uit angst je eigen gevoel toe te laten, is dat al die emoties zich ophopen in je lichaam. Terwijl jij met je denken de dingen krampachtig probeert recht te praten. En dat kun je echt jaren volhouden hoor. Totdat je lichaam ho zegt. En alles wat je voelde, of eigenlijk dus niet wilde voelen, bij jezelf onder een vergrootglas komt te liggen. Je kunt niet meer om je gevoel heen… Soms is daar zelfs een persoonlijke crisis voor nodig, of een scala aan lichamelijke klachten. Die je dwingen naar jezelf en naar je gevoel te gaan luisteren, naar binnen te keren.


Je eigen gevoel serieus nemen

Pas als je je eigen gevoel serieus gaat nemen, als je daadwerkelijk durft stil te staan bij wat JIJ voelt en daar ook actie op onderneemt, kom je steviger in je schoenen te staan. Durf het te uiten, op te schrijven, er over te praten maar vooral durf je gevoel toe te laten. Want het is oké om te voelen wat jij voelt. En het is dus helemaal oké als je je geïrriteerd voelt door de actie van een ander. Het is oké om verdrietig te zijn door wat iemand zegt of doet, laat het lekker toe. Het is oké om je boos te voelen omdat je je miskend voelt. Het is oké om het even niet meer te weten, in welke situatie dan ook. Het is oké om ergens geen zin in te hebben en dat te zeggen. Het is oké om eerst voor jezelf te kiezen! Geef jezelf gewoon eens toestemming dat al jouw gevoelens er mogen zijn. Word vrienden met jezelf! Met alles wat er is. Met al je gedachten, met alles wat je voelt. Want als alles er gewoon mag zijn, voel je ruimte ontstaan. Hèhè, ik mag ZIJN….Dat is de eerste stap. Daar begint het proces van werkelijk heel worden van binnen.


De verkeerde kant op denken

En ja, dat kan in het begin een beetje eng zijn. Maar je eigen gevoelens niet serieus nemen, uit onzekerheid of wat jij voelt er ook mag zijn of over wat anderen ervan zullen denken, is de verkeerde kant op denken. De verkeerde kant op denken, maakt dat je jezelf verliest. Angst is.. geen liefde voor jezelf hebben. En als je die angst, die eigenlijk een roep van je ziel is om wie je in werkelijkheid bent eens echt te gaan accepteren en te leven, durft aan te kijken, dan zul je merken dat het niet zo eng is. Durf anders te reageren dan je tot nu toe hebt gedaan. Je zult merken dat ook je omgeving daar positief op reageert.


Wat ik persoonlijk doe is elke ochtend met de kussens in mijn rug gaan zitten op de bank. Zitten. In stilte. Luisteren naar mijn innerlijke stem. Naar mijn gedachten. Naar alles wat er voorbij komt. En ik accepteer. Laat het er helemaal zijn. Ik voel de aanwezigheid, de stilte achter alles. Dan ontstaat er ruimte. Een gevoel van ‘ZIJN’. En als er innerlijke ruimte ontstaat, ontstaat er ruimte voor wie je werkelijk bent.


Herken je jezelf in dit verhaal en zou je graag hulp willen bij jouw innerlijke proces? Ik help je graag bij het proces om jezelf aan te kijken en wie je werkelijk bent weer terug te vinden. Je bent van harte welkom voor een sessie. Voor meer informatie kun je me altijd mailen, bellen of appen. Dan maken we een afspraak.

38 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page