top of page

Lockdown uitnodiging om in jezelf verankerd te raken

Bijgewerkt op: 16 dec. 2020

De nieuwe lockdown gaf mij gisteren een naar en onrustig gevoel. Ik vind het ook zo ontzettend rot voor al die ondernemers en andere mensen die hierdoor in hun portemonnee worden geraakt. Ook ikzelf kan even geen fysieke behandelingen meer geven. Dat is balen. Vanochtend tijdens het afstemmen probeerde ik de rust in mijn lijf terug te brengen. Maar tegelijkertijd speelde de vraag wat de bedoeling is van dit alles. Het volgende inzicht kwam in mij naar boven:

We worden nog verder op onszelf teruggeworpen. We mogen nog een laagje dieper. We hebben nu even alleen onszelf. En kunnen ons niet meer voeden met dingen van buitenaf. Maar daarin gaan we nog meer ontdekken hoe we vreugde van binnenuit kunnen creëren. In onszelf kunnen vinden. Er is geen ‘vluchtmogelijkheid’ meer. Door bijvoorbeeld iets te kopen. Het was al minder doordat we bijna nergens meer naartoe konden.

Maar dit is een stapje verder. We mogen de vreugde echt puur uit onszelf gaan leren halen. Door naar binnen te keren. Te ontdekken waar we in de kern blij van worden.


Geen afleiding

Als er geen afleiding meer is om je heen, mag je zelf bedenken waar je blij van wordt. Mag je zelf gaan onderzoeken waar jouw behoeftes liggen.

Wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Het is voor heel veel mensen een uitdaging omdat ze gewend zijn om afleiding te zoeken als in een vlucht. Dat kan even niet meer. We moeten het met onszelf doen. En dat is goed. We worden door de situatie teruggeworpen op onze eigen waarde. We krijgen de gelegenheid onze levensvreugde meer vanuit onze eigen waarde te halen en niet meer van buitenaf. Zo krijgen we meer diepgang. Krijgen we meer eigenwaarde. Het is een win-win.


Hoognodige rust

Ook de aarde krijgt de hoognodige rust. Het is een grote schoonmaak. Van de aarde. Maar ook van onszelf. Het is een schoonmaak waarna alles weer fris gaat opbloeien. Ik zie als uitkomst schone lucht, verse bloemen, knapperig groen. Mooiere kleuren, diepere kleuren.


We gaan dieper kijken, dieper beleven. We krijgen weer veel meer waardering voor de schoonheid om ons heen. De schoonheid om ons heen krijgt een andere betekenis. We gaan meer waarderen wat we hebben en wat we zien. Nogmaals, we mogen onze vreugde uit onszelf gaan halen en niet meer van dingen van buitenaf. Dat voelt misschien even gek. Het is even wennen. Maar als we dat durven, als we dat echt aangaan, komen we er veel beter uit. We moeten even in het oog van de storm stil durven zijn. We zullen hierna veel meer gecentreerd zijn. We zullen ons hierna niet meer willen volstoppen met uiterlijke afleidingen, of ons erachter verschuilen. Maar meer weten wat we innerlijk nodig hebben om in vreugde te zijn en te leven. Ik zie mensen voor me die veel beter in zichzelf verankerd zijn geraakt. Hoe mooi is dat!

73 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page