Laag zelfbeeld…. ‘het zit diep, ik kom er niet bij’
- wendy van den berg
- 8 apr
- 3 minuten om te lezen
Een thema dat in één-op-één sessies regelmatig naar voren komt, is het worstelen met een laag zelfbeeld. Daar hangt vaak please-gedrag, geen gezonde grenzen kunnen stellen en bevestiging willen van de buitenwereld aan vast. Wat ik ook bemerk is dat veel cliënten heel goed weten waar dat lage zelfbeeld vandaan komt, maar dat het hen niet lukt om het om te keren. Dat het diep zit. Ze komen er niet bij.

Behoefte aan innerlijke rust
Ik hoor hen vertellen over hun voorgeschiedenis. Het zich anders voelen, zich niet gezien en begrepen voelen, geen liefdevolle jeugd hebben gehad en zo zijn er vele persoonlijke en schrijnende verhalen. Maar ze willen het nu anders. Er is een sterke behoefte aan innerlijke rust, een zeker gevoel over zichzelf en een gezonde verhouding met de buitenwereld. Ze zijn klaar met het afhankelijk voelen van de goedkeuring en bevestiging van anderen. Ze willen af van het gevoel zichzelf pas waardevol te voelen wanneer anderen ze die bevestiging geven.
Meer je best doen
Bij een laag zelfbeeld heb je ergens de overtuiging opgevat dat wat er mis gaat in je leven aan jou ligt. Jij doet het niet goed. Jij moet meer je best doen. Er anders naar kijken. Niet zo moeilijk doen. Er heerst continu een kritieke stem van binnen. Er is constant commentaar. Bewust worden van die innerlijke criticus is stap één. Want van wie is die kritieke stem eigenlijk? Van jou? Of van iemand anders? Van toen je nog klein was misschien? Of heeft iemand ooit iets naars over je gezegd dat je bent gaan geloven? Wie heeft er commentaar op je gehad dat je van jezelf bent weggegaan? Want dat is wat er is gebeurd. Je hebt jezelf verlaten. Je eigenwaarde in twijfel getrokken. Omdat je de kritiek geloofde.
Kritiek op jezelf is een gewoonte
Een laag zelfbeeld ontstaat niet zomaar. Het komt vanuit een langdurig proces waarin je mentale (of fysieke) pijn hebt ervaren. En in dat proces ben je je steeds minder liefdevol naar jezelf gaan gedragen. Je hebt je de kritiek aangetrokken en al is het wellicht nu niet meer nodig, nog steeds heb je innerlijk veel kritiek op jezelf. Het is een ‘gewoonte’ geworden, ingesleten in je persoonlijkheid. Hoe kun je dit omkeren?

Doorvoelen
Allereerst is het belangrijk om tijd te nemen om te gaan doorvoelen wat die pijnlijke ervaring (of die constante kritiek) met je hebben gedaan. Wat voor gevoel en overtuiging heeft dat bij jou achtergelaten? Keer naar binnen en voel nog eens goed wat voor effect het gedrag van de ander op je heeft gehad. Niet met de vinger wijzend maar puur jouw gevoel. Verdriet, afwijzing, oneerlijkheid, etcetc.
Laat het gevoel helemaal toe. Geef het jouw volledige aandacht. Als je dat hebt gedaan, zul je ervaren dat er meer ruimte in je lichaam ontstaat. Alsof er een bepaalde last van je afvalt.
Pijn vraagt jouw aandacht
Een persoonlijke weg om uit het geworstel met een laag zelfbeeld te komen, is dus ‘je pijn voelen’! En wanneer je voelt dat je toch weer wordt getriggerd in je oude (kind)pijn, keer dan naar binnen en te doorvoelen wat de bewuste huidige ervaring met je doet. Zo geef je je pijn de aandacht die het eigenlijk vraagt. Triggers zijn aanwijzingen dat er nog pijn zit in je lichaam. Die vragen om doorvoeld te worden. Zo maak je steeds meer ruimte in je systeem. En zal de pijn jou fysiek loslaten. Niet andersom.
Richtingaanwijzers
Behalve het doorvoelen is het belangrijk om ‘negatieve’ ervaringen te gaan zien als richtingaanwijzers. Richtingaanwijzers die je leren om liefdevoller naar jezelf te worden. Die bedoeld zijn om naar binnen te keren en je gevoel en emoties aandacht te geven. Wat als je de ervaring (nadat je naar binnen bent gekeerd en de pijn hebt gevoeld) eens vanuit een helikopterview probeert te bezien? Zonder persoonlijk te worden? Wat leert het je? Wat vertelt de ervaring je over jezelf? Waar mag jij nog naar kijken? Waar ben je nog niet lief voor jezelf?
De ander als spiegel
Wees ook eerlijk naar jezelf. De ander is een spiegel voor een gevoel dat in jou leeft. Zo zul je uit de slachtofferrol komen en meer constructief, vanuit persoonlijk leiderschap, je leven kunnen gaan leiden. Je pakt de regie over jouw leven terug. Je gaat je weer verbonden voelen met jezelf. En zo wordt jouw zelfbeeld vanzelf positiever!
#innerlijke rust #slachtofferrol #regieoverjeleven #laagzelfbeeld #Pleasen #goedkeuring #eigenwaarde #Zelfliefde #innerlijkecriticus
Yorumlar