Laatst stuitte ik tijdens een afstandshealing en reading op een gewoonte bij mijn cliënte die ik bij tijd en wijle ook heel goed ken: jezelf vergelijken met anderen. Ik denk dat dit voor heel veel mensen (vrouwen) herkenbaar is. Het gaf me inspiratie er iets over te schrijven.
Jezelf vergelijken met anderen is gestoeld op de overtuiging dat je niet goed genoeg bent. Nu was het niet zo dat mijn cliënte niet overtuigd was van haar kwaliteiten (ze heeft een goedlopende praktijk), maar toch drong er heel regelmatig een klein vergelijkingsmonstertje haar bovenkamer binnen. Social media is wat dat betreft ook een fantastische voedingsbodem voor het aanwakkeren van dit soort onzekerheid. Je ziet iets van een ‘collega’ dat er erg gelikt uitziet, vele likes en reacties heeft en bam…..daar gaat je eigenwaarde. Gezakt tot onder het vriespunt. Net als je creativiteit!
Waarom doen we het dan toch? Ten eerste omdat het al heel vroeg in ons leven wordt aangeleerd. Je krijgt opmerkingen wanneer je er anders uitziet, je anders gedraagt of niet mee kunt komen met de populaire jongens en meisjes uit de buurt. Op school wordt dit doorgetrokken naar rapportcijfers, wat voor (merk)kleding je aan hebt en hoe goed je bent in gym bijvoorbeeld. Hoe populairder je bent, hoe meer aandacht je krijgt en dat is heel goed voor je eigenwaarde. Als je eenmaal volwassen bent, worden dergelijke keurmerken vervangen door geld en materieel bezit. De mate waarin je ‘succesvol’ bent, bepaalt hoeveel aandacht je krijgt.
Gelukkig komen we er in de huidige tijd steeds meer achter dat onze eigenwaarde steeds minder te maken heeft met uiterlijk vertoon en maatschappelijke status. We voelen steeds vaker de drang om te doen waar we innerlijk blij van worden, onze levensmissie te leven. We willen in liefde en gelijkheid naast elkaar leven. Leven vanuit het hart, niet vanuit het duale verstand. We weten het, maar toch….dat diep gewortelde patroon van vergelijken, is er ook niet zomaar uit. Ook in het geval van mijn cliënte niet. Het zat als het ware nog opgeslagen in haar energetische systeem.
Naast het behandelen van de overtuiging van het 'niet goed genoeg zijn' en de onzekerheid als gevolg van het feit dat ze soms teveel naar anderen kijkt, kon ik haar ook iets anders meegeven. Namelijk dat dit gevoel eigenlijk een liefdevol signaal is van het lichaam om weer terug te gaan naar haar eigen kern. Naar haar eigen-waarde. Dat ze moest proberen om zich niet te laten meeslepen in de emotie, maar zich bewust te zijn van het gevoel van minderwaardigheid en dan besluiten terug te gaan naar wat voor haar wél goed voelt. Je dient eigenlijk heel bewust je gevoel van niet genoeg zijn om te draaien naar ZELFLIEFDE. Naar gedachten die jouw waarde versterken, in plaats van afkraken.
Want bedenk, iedereen is uniek op zijn of haar eigen manier. Wat anderen doen is niet beter, het is anders. Je kunt je geïnspireerd voelen, maar jezelf vergelijken met anderen haalt je van je authenticiteit af. Van je authentieke kracht om zelf je leven te creëren. Om voor jezelf te denken. Focus op dingen waar jij een goede vibratie van krijgt. Dat is heel belangrijk. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus geef jouw aandacht aan dat waar jij blij van wordt, en waar jij goed in bent.
Het wil overigens niet zeggen dat gevoelens van afgunst of jaloezie er niet mogen zijn. Geef jezelf alsjeblieft toestemming dat alle gevoelens er mogen zijn, dus ook de minder leuke. De gevoelens die we meestal 'weg' willen hebben. Je kunt niet in evenwicht zijn als je naast alle mooie emoties, niet ook de minder leuke omarmt. Ze willen alleen gezien worden! Een andere heilzame methode is even rustig te gaan zitten en dat gevoel van jaloezie of het niet goed genoeg voelen, helemaal toe te laten. Helemaal in dat gevoel te gaan zitten. En jezelf de vraag stellen wat is het in mij dat me dat gevoel geeft? En nog belangrijker, te voelen waar dat gevoel van je niet genoeg voelen in je lijf zit. Ga daar met al je aandacht naartoe. Naar die plek in je lijf. Doorvoel het gevoel. Totdat je de emoties, of eigenlijk meer het verhaal dat achter dat gevoel zit, te pakken hebt. Dat zal het jou loslaten en zul je minder snel getriggerd worden op dit pijnpunt. Dit kun je alleen doen, maar soms is het fijn als je deze oefening samen met een deskundige kunt doen.
De behandeling van deze cliënte behelsde een uitgebreide healing en reading, inclusief uitgebreid verslag. Ik kreeg een mooie feedback: 'Wat een prachtig verslag heb je geschreven. En wat een raakpunten. Je hebt mij weer in mezelf laten geloven.'
Commentaires