top of page

Je angst transformeren

Hoe ga je nou het beste om met alle angst en spanning die wordt veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Met het leed dat we dagelijks voorgeschoteld krijgen, maar ook met de dreiging voor Europa. Het raakt diep maar het is niet fijn als je continu van je padje raakt bij het lezen van weer een naar bericht of bij het zien van weer een vreselijke oorlogsfoto.


Wat bij mij goed werkt (en wellicht heb jij er ook iets aan), is om tijdens een meditatie of stiltemoment bewust aandacht te geven aan mijn eigen spanning en angst. Te voelen waar die spanning en die angst in mijn lijf zit en er contact mee te maken. In het algemeen geldt dat als ik van mijn padje raak door iets buiten mij zelf dat voor mij een signaal is om naar binnen te keren. Met de huidige situatie is die noodzaak nog sterker.


Oefening

Er is een meditatieoefening uit het boek ‘Op weg naar een nieuwe Aarde’ van Pamela Kribbe die ik vaak als leidraad gebruik tijdens mijn dagelijkse meditatie-uurtje. In deze oefening ga je rustig zitten, zak je met je aandacht in je lichaam (ik vestig mijn aandacht altijd op mijn bekken) en stel je je voor dat je in een grot zit. Zie jezelf zitten. Misschien op de grond met je rug tegen de grotwand. Of liggend op de grond. Alles kan. Dan observeer je hoe je erbij zit qua gevoel. Angstig wellicht. Of gespannen. Je blijft rustig dat gevoel, dat beeld van jezelf observeren. Als je gedachten afdwalen, keer je weer rustig terug naar jezelf in de grot. Je geeft je gevoel alle aandacht en erkenning. Het mag er helemaal zijn. Durf dat gevoel in te gaan. Kijk vervolgens wat er gebeurt. Zonder oordeel. Alleen observeren en voelen. Grote kans dat jouw gespannen gevoel of angst, eenmaal gezien en erkend door jou, minder wordt en oplost. Maak vervolgens contact met je hartchakra en breng daar de helende ervaring naartoe.


Angst naar het licht brengen

In mijn eigen oefening zie ik mezelf zitten als een ineengedoken klein meisje. Bang en met mijn handen op mijn oren. Alsof ik mezelf moet afschermen van iets buiten mij. Ik erken deze angst volledig. Ga er als het ware in. Ik voel ineens dat ik zo zit om maar niet de spanning tussen mijn ouders beneden in de huiskamer te voelen. Er was tijdens mijn jeugd een periode veel spanning thuis, en ruzie. Ik blijf naar dat bange kleine meisje kijken, zonder oordeel, en laat gebeuren wat er wil gebeuren. Dan komt op een bepaald moment het inzicht dat de oorlog in Oekraïne dezelfde spanning in mij oproept als toen ik dat kleine meisje was en ik de ruzie en de spanning tussen mijn ouders voelde zonder daar iets aan te kunnen doen. Het onzekere, niet weten wat er gaat gebeuren. Dit inzicht geeft verlichting. De spanning in mijn lijf en het inzicht waar het bij mij in oorsprong vandaan komt, kan ik vervolgens transformeren door het naar mijn hartchakra te brengen en in het licht te zetten.


Laten we vanuit ons hart vooral heel veel licht en liefde sturen naar alle mensen die betrokken zijn bij deze verschrikkelijke oorlog.55 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page