top of page

De kracht van...stilte. Neem jij weleens de tijd om in stilte te zijn met jezelf?

Neem jij weleens de tijd om een tijdje in stilte te zijn met jezelf? Dat je gaat zitten op de bank of op je bed, in alle rust, en dat je heel bewust naar binnen keert en gaat voelen (en niet bedenkenJ) hoe het met je gaat?


Ik hoor nog regelmatig van cliënten dat ze hier graag de tijd voor zouden willen nemen, maar dat het er gewoonweg niet van komt. Ze gaan na het opstaan eigenlijk direct aan de slag. En dat is jammer!


Innerlijke stem

Want sinds ik elke ochtend de tijd neem om op mezelf af te stemmen, kan ik niet alleen veel rustiger en met een positievere intentie aan de dag beginnen, ik heb ook geleerd beter naar mijn lichaam te luisteren en ben beter afgestemd op mijn innerlijke stem. Het bewust ‘in gesprek’ gaan met mijn lichaam en met mijn innerlijk, heeft me veel gebracht.

Het voelt voor mij anders dan mediteren. Het is puur met mezelf ZIJN. Aandacht voor mezelf, voor mijn innerlijke welzijn. Want mijn innerlijke stem wil graag gehoord worden, weet ik uit ervaring. Het wordt al zo vaak overstemd door rumoer van buitenaf.


Hoe?

Dit is hoe ik dat doe: Ik ga rustig zitten. Haal een paar keer diep adem en ga met mijn aandacht naar mijn voeten. Vervolgens laat ik denkbeeldig wortels vanuit mijn voeten diep de grond ingaan. In de kleur die op dat moment in me opkomt. Alles is goed. Ik maak de wortels vast aan een mooi kristal diep in de aarde. Vervolgens ga ik weer omhoog mijn lichaam in, langs mijn spirituele hart (in het midden van het borstgebied) en via mijn kruin trek ik een denkbeeldig koord naar de zon. Van welke materie en kleur maakt niet uit, wat er in me opkomt. Het koord maak ik in gedachten vast aan de zon. Zo ben ik verbonden met de aarde en met het universum.


Wacht. Voel. Ervaar.

Vervolgens ben ik een tijdje in stilte. Wacht. Voel. En ervaar. Welk gevoel komt er naar boven? En waar zit dat gevoel in mijn lijf? Bijvoorbeeld onrust. Die voel ik in mijn buik. Daar ga ik dan naartoe met mijn aandacht. Geen oordeel erover geven, alleen maar naartoe gaan met mijn aandacht. Het opmerken. Want dat is wat het wil: gezien en gehoord worden! En zodra ik dat doe en er een tijdje contact mee maak (en vaak komt er ook een

bepaalde emotie naar boven), er als het ware helemaal in ga, in dat gevoel, wordt de onrust vanzelf minder of verdwijnt zelfs helemaal.


Signalen van het lichaam

Het is eigenlijk heel simpel: het lichaam geeft ons continu signalen. Maar dan is het wel nodig dat we even in stilte en niet gehinderd door het drukke hoofd dat continu gedachten produceert, naar dat lichaam gaan luisteren. We voelen op de achtergrond misschien wel van alles maar vergeten de tijd te nemen er aandacht aan te schenken. Dat geldt zeker voor de minder fijne gevoelens. In plaats van negatieve gevoelens weg te willen hebben (wat wij nogal eens geneigd zijn te doen door in de doe-modus te springen), is er bewust aandacht aan geven, juist dé manier dat ze zich minder aan je opdringen en zelfs geheel verdwijnen.

Tijdens het stil zijn mag alles er zijn. Het is belangrijk om álle gevoelens te omarmen. Ze er gewoon te laten zijn. Zonder oordeel. Het lichaam is een ingenieus ‘systeem’ waar veel emoties die niet zijn geuit, een weg naar buiten proberen te vinden. Het in stilte zijn met jezelf en bewust aandacht geven aan je innerlijke stem en je lichaam, is een hele goede manier om die opgekropte emoties de ruimte te geven. Eenmaal gezien, gehoord en doorvoeld, zullen ze gek genoeg jou verlaten!


Inzichten

Mezelf aandacht geven door in stilte te zijn met jezelf, heeft mij zoals gezegd heel veel gebracht. En ik weet dat het jou ook heel veel gaat brengen als je er een gewoonte van maakt. Ontspanning en rust, maar ook vertrouwen in jezelf. Je leert jezelf beter kennen, je echte zelf met al je positieve én negatieve gevoelens die er dus ook helemaal mogen zijn.

In stilte zijn, zonder iets te willen, geeft je ook spontaan inzichten. Die komen niet als je hoofd vol zit met andere zaken. Die komen als je in rust bent. In de tijdloosheid van je zijn. Wat ik allemaal voor mooie inzichten en ideeën heb gekregen tijdens mijn stil zijn, is wonderbaarlijk veel. In de stilte komen de antwoorden als vanzelf!

50 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page